Bu yazımızda arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması formu nasıl doldurulur, güvenlik soruşturmasının nasıl ve ne zaman yapılır, güvenlik soruşturmasının nasıl olumsuz olur, güvenlik tahkikatının olumlu sonuçlaması halinde ne olur, bakanlığa giden güvenlik soruşturmasının ne demek olduğu konuları üzerinde durulacaktır.
Güvenlik Soruşturması Formu Nasıl Doldurulur-Güvenlik Soruşturması Formu Doldurma
- Ad-Soyad, Uyruk, TC Kimlik No, Adres ve İrtibat bilgileri kısmı eksiksiz doldurulur. Uyruk kısmına Türk Vatandaşı yazılır. Şayet yabancı iseniz ilgili ülke uyruğunu belirtiniz. Çifte vatandaş iseniz formun alt bölümünde bu duruma dair açıklama yapılabilir. Fotoğraf yapıştırmayı unutmayınız.
- Öğrenim durumuna dair bilgi ve tarihleri giriniz. Gün ay yıl olarak hatırlamıyorsanız hatırlayabildiğiniz bilgileri giriniz. Okuldan mezuniyet nedeni de belirtilmelidir. Mezun olarak ayrıldıysanız mezuniyet, Tasdikname alarak ayrıldıysanız bunun nedeni de belirtilmelidir.
- Çalıştığı işyeri bilgilerine de en son çalışılan işleri ve çalışma tarihleri belirtilir. Şayet halen bir işte çalışılıyorsa bu bilgi ve sadece başlangıç tarihi belirtilir.
- Aileye dair bilgiler de eksiksiz bir şekilde doldurulur. Anne-baba-kardeş- eş ve çocuklara dair talep edilen bilgiler yazılır.
- Askerlik Bilgileri kısmı da eksiksiz olarak doldurulur. Bedelli askerlik yapıldıysa bu durum belirtilir. Herhangi bir nedenle askerliğe elverişli olamama durumu da belirtilebilir.
- Hakkınızda bitmiş yahut devam eden bir dava var ise burada VAR kutucuğu işaretlenir. Yoksa YOK kutucuğu işaretlenir.
- Kendisi ve Yakın Akrabalarıyla İlgili Belirtilmesinde Fayda Görülen Diğer Hususlar kısmında tüm akrabalar değil ana babame kardeş hakkında bilgi verilebilir.
- Verilen bilgilerin doğru olmasına dikkat edilmelidir. Kasten yanlış bilgi verilemesi halinde adli ve idari yaptırım söz konusu olabilir.
Güvenlik Soruşturması Formu ve Sonraki Süreç Nasıl Yapılır ve Nasıl Olur
Güvenlik soruşturmasının nasıl yapılacağı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde açıkça anlatılmaktadır.
1-Güvenlik soruşturması yapılacak kişi öncelikle güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formunu doldurması gerekir. Bu form doldurulup teslim edilir.
2-Üst düzey yönetici ve stratejik personel (Gizlilik dereceli birimlerde çalışacak personel ile milli güvenliği doğrudan etkileyen stratejik önemi haiz kurum ve kuruluşların üst yöneticileri ile bu kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla yürütülen projelerde görev alan kritik önemi haiz personel) hakkında güvenlik soruşturması yapılması için önce cumhurbaşkanlığına talep yazısı yazılır.
3-Cumhurbaşkanı tarafından bu personel hakkında güvenlik soruşturması yapılması için MİT ya da EGM’ye yazı yazılır.
4-Yapılan soruşturma sonucunda hazırlanan rapor cumhurbaşkanlığına gönderilir ve buradan da alım ya da atama yapacak kuruma bildirim yapılır. İlgili kurum bu rapora göre güvenlik soruşturmasının olumsu yahut olumsuz olduğuna karar verir.
5-Yukarıda sayılan personel haricindeki diğer kişiler hakkında (memur, polis, asker, öğretmen, hemşire, vb meslek grupları) alım yapacak kurum ya da bakanlık EGM’den talepte bulunur. EGM tarafından hazırlanan rapor talepte bulunan bakanlık yahut kuruma gönderilir ve o kurum ya da bakanlıkça nihai karar verilmiş olur.
6-Güvenlik soruşturmasını ve arşiv araştırmasını isteyen kurum ya da bakanlığa, kişi hakkında karar verm eye yetecek kadar bilgi verilir.
7-Güvenlik soruşturmasının ve arşiv araştırmasının nasıl ve ne şekilde yapılacağı, soruşturma ve araştırma yapmaya yetkili makamların yani EGM yahut MİT’in kendi görev talimatları ile belirlenir. Bu talimatlar kurum içi bilgi olup kamuoyuna açıklanmaz.
8-Valilik ya da Kaymakamlık tarafından yapılmış olan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında durumu saptananların evrakının bir örneği dosya açılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilir.
9-Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının her evresinde kesinlikle gizliliğe uyulur. Soruşturma ve araştırma evre ve sonucu bilmesi gerekenlerden başkasına açıklanmaz. Bu nedenle maalesef ilgili kişiye de atama sonuçlanıncaya kadar bilgi verilmemektedir.
Bakanlığa Giden Güvenlik Soruşturması Formu ve Bilgiler
EGM ya da MİT’den gelen güvenlik soruşturması raporları, bakanlıklarda görevlendirilecek bakan yardımcısının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst amirin, üniversitelerde rektörün, illerde valinin başkanlığında, personel birim amiri, hukuk müşaviri ve varsa güvenlik işlerinden sorumlu birim amirinden oluşan değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilir ve atamaya yetkili amire sunulur.
Yetkili Amir atama ya da atamama kararı vermektedir. Bakanlıklarda atamaya yetkili amir Bakan, diğer kurumlarda en üst yetkili amirdir.
Güvenlik Soruşturması Ne Zaman Yapılır ?
Güvenlik soruşturması atama işlemi yapılmadan önce yapılır. Değerlendirme Komisyonu olumlu ya da olumsuz görüşüyle kişi hakkındaki değerlendirmesini atamaya yetkili amire sunar.
Atamaya yetkili amir atama yahut atamama kararını buna göre verir. Bakanlıklarda atamaya yetkili amir Bakan, diğer kurumlarda en üst yetkili amirdir.
Güvenlik Soruşturması Olumsuz Olursa Ne Olur?
Güvenlik soruşturmasında nelere bakıldığı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde genel olarak belirtilmiştir. Ancak güvenlik soruşturmasının olumsuz olması halinde ne yapılacağına dair detaylı bilgi için Güvenlik Soruşturması Olumsuz Çıkanlar Ne Yapmalı başlıklı makalemize bakılabilir.
Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanması halinde gecikmeksizin idare mahkemesine dava açılmalıdır. Aksi halde hak kaybı yaşanır.
Güvenlik Tahkikatının (Soruşturmasının) Olumlu Sonuçlanması
Güvenlik tahkikatının (soruşturmasının) olumlu sonuçlanması halinde atama süreci kaldığı yerden devam eder. Mesela diğer tüm aşamalar geçilmiş ise artık atama işlemi gerçekleşir. Şayet başka aşamalar (mesela sağlık, spor testi, mülakat vs.) kaldıysa bu aşamalara geçilir.
Güvenlik soruşturmasının nasıl yapılacağı ve bu süreçte neyle karşılaşılacağı konusunda detaylar için Ankara İdare Avukatından bilgi alabilirsiniz.